#PietBezorgt

In de wijk Grote Boel in Nijmegen-Noord reden op pakjesavond Pieten met een bakfiets rond om pakjes te bezorgen. Medeoprichter van Onbezorgd Lokaal, Jonas Grütters, was één van de initiatiefnemers. Gezinnen konden zich opgeven via pietbezorgt.nl en op zaterdagochtend 5 december konden ze de zakken met cadeaus afleveren bij BRASS in Nijmegen-Noord.

“Een paar Pieten bezorgden die zakken met een bakfiets, net als pakketbezorgers lieten ze die dan bij de voordeur achter. En dan nog wat pepernoten uitdelen en met de Pieten op de foto.”

Lees het volledige artikel op de website van Omroep Gelderland.

Niet alleen voldeed #PietBezorgt aan de verwachtingen van de deelnemende gezinnen, deze werden zelfs overtroffen. Desgevraagd laten alle deelnemende gezinnen weten dat ze de Pieten bezorgservice bij buren, vrienden, familie of collega’s zouden aanbevelen. De kleinschaligheid, het enthousiasme van de Pieten en de verlichte bakfiets werden enorm gewaardeerd.

Naast de enthousiaste reacties bij inwoners van Grote Boel leverde #PietBezorgt ook een succesvolle samenwerking op met diverse andere ondernemers. Bovendien was het voor Onbezorgd Lokaal een mooie kans om te oefenen. Oefenen met het plannen en organiseren van een bezorgdienst. Net zoals we in 2021 met Onbezorgd Lokaal willen doen, bezorgden we namelijk meer dan twintig zakken van Sinterklaas. Dat deden we in minder dan twee uur tijd én bij elke stop was er voldoende tijd om de kinderen aandacht te geven. En onze Pieten legden de route volledig lopend, rennend, dansend en fietsend af. Zero emissie dus.

We hebben aangetoond dat het kan: duurzaam, veilig, efficiënt én leuk bezorgen in Nijmegen-Noord.

Van Hackathon tot StartUp

Onbezorgd Lokaal ontstond op 11 juli 2020. Op die dag vond in Nijmegen het online evenement NimmaHacks plaats. Een 24-uurs Hackathon waarin deelnemers werden uitgedaagd om, binnen 24 uur, innovatieve oplossingen te verzinnen die een bijdrage leveren aan de ambitie van de Gemeente Nijmegen. Die ambitie bestaat uit het onderschrijven van de Greendeal ZES en heeft als doel om in 2025 de stadslogistiek zonder uitstoot de realiseren. In die 24 uur werd ons concept geboren en op zondag 12 juli werden wij tot winnaars uitgeroepen in de categorie logistiek en duurzaamheid.

In de afgelopen vijf maanden hebben Pascal, Rick, John en Jonas hard gewerkt om van dit idee een maatschappelijke onderneming te maken. Na de Hackathon begon een periode van veel gesprekken met vriend en vijand om het idee te toetsen, feedback te verzamelen en het plan verder uit te werken. Partijen met wie we aan tafel zaten waren verladers, vervoerders, gemeente, brancheorganisaties, vakbladen, consumenten en vele anderen.

We mochten ons initiatief toelichten bij de wijkraad Nijmegen-Noord én bij de wijkraad Lent. En overal ontvingen we enthousiaste reacties. Ook kritische vragen en altijd constructief en meedenkend. We zijn de afgelopen maanden steeds meer in Onbezorgd Lokaal gaan geloven. In de Ben-Er-Weer, wijkblad van Nijmegen-Noord, verscheen een fraai artikel over ons initiatief. Ook de website Lentse Lucht schreef al over Onbezorgd Lokaal. En in opdracht van StartUp Nijmegen maakte Letterdesk een mooi ondernemersportret. En we deden nog veel meer. Daarover vertellen we jullie in 2021 graag meer. Bijvoorbeeld over onze samenwerking met De Emmerik, onze samenwerking met de Radboud Universiteit, master innovation & entrepeneurship en over de lancering van Onbezorgd Lokaal. Blijf je ons volgen?

Sparen met Onbezorgd Lokaal

Met Onbezorgd Lokaal willen we de pakketbezorging niet alleen duurzaam, veilig, efficiënt en leuk maken. We willen ook de samenhang in de wijk bevorderen en een bindende factor worden.

Onbezorgd Lokaal wil dit faciliteren door het opzetten van een spaarpuntensysteem. Wanneer je kiest voor de duurzame optie, bezorging via de hub, belonen we je met punten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor afhalen. Hoe duurzamer je keuze, hoe meer punten. Neem je ook het pakketje van de buren mee? Dubbele punten. Die punten kunnen bewoners van de wijk dan weer inleveren voor (korting op) duurzame producten of inzetten voor duurzame wijkinitiatieven. Het zou nog mooier zijn als we er bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeente watertappunten in de wijk voor kunnen realiseren. Of een Ooievaarsnest. Dan kunnen we daar als gemeenschap samen voor sparen. Goed voor de samenhang: zo motiveren we steeds meer mensen om duurzame keuzes te maken.